Foredrag om Karl XV - den glemte monark

Om arrangementet

Foreningen Norden inviterer i samarbeid med Leseselskapet publikum til å bli kjent med Karl XV. En folkelig regent, men upopulær i familien.

Monarken mellom Oscar I og Oscar II, det er slik han ofte nevnes. Karl XV er monarken som folket og historiebøkene glemte. Ikke fordi han er en kjedelig person, men fordi uvennskapet med broren Oscar II resulterer i at han skyves ut av historien med vilje.

Karl inngår en avtale med Napoleon III om å få 100.000 franske soldater for å ta Finland tilbake gjennom krig. Han er monarken som nesten blir dansk kronprins i 1860 og planlegger å bli eneveldig konge gjennom statskupp mot både Riksdagen og Stortinget.

Han er den norske visekongen som sitter lengst og blir kjent som en varm og folkelig regent. Som enkemann i en alder av 44 år får han hjelp av en gal egyptisk diplomat. De inngår planer om et nytt ekteskap med en 18 år gammel polsk grevedatter. Et ekteskap som stoppes av hans egen mor ved at hun inngår en hemmelig avtale med kongene av Italia og Spania.

Til tross for disse fakta, er han den kongen Norge har hatt i moderne tid som nordmenn vet minst om. Biografien er et forsøk på å rette opp i dette. For det moderne Norge fortjener å bli kjent med Hans Majestet Kong Karl XV, Sveriges og Norges konge.

Forfatter av boken og foredragsholder er Oskar Aanmoen.